1 av 2
Eskil Erlandsson tar för sig av maten i Mellerud. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
2 av 2
Melleruds kostchef Ingvar Kardemark och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
Dalsland

Minister mumsade i Mellerud

"Kommer använda mer smör"
1:31 min

Maten står i fokus i Mellerud och även i resten av Dalsland och i maj ska maten både bli tryggare och mer närproducerad. Idag var landsbygdsminister Eskil Erlandsson på besök i Mellerud för att smaka på skolmaten på högstadiet.

 Där fanns bland annat kostchefen Ingvar Kardemark.

– Det är innehållet i maten som är det nya. Vi kommer att se över våra sju-veckorsrecept och se över råvarorna vi använder. Vi kommer att använda mer smör, till exempel, i matlagningen, säger Ingvar Kardemark.

Dalslandskommunerna är först i landet med att satsa på en genomarbetad livsmedelspolicy där allt kan spåras och kvalitetsmärkas. Förhoppningsvis ska det göra att både unga och gamla som äter den offentliga maten äter mer och njuter. För mat är en viktig del av livet.

– Det är nästan en ritual för många att äta riktigt god mat och vet var produkterna kommer ifrån. Det är en viktig del i livet och den har blivit mycket mer än vad den någonsin har varit. Förr åt man för att bli mätt och för att kunna jobba hårt, säger Ingvar Kardemark.

Regeringen satsar hårt på matlandet Sverige och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) tror på ökade krav på råvarorna.

– Därtill är maten en oerhörd källa till jobb i alla delar av landet och inte minst i landsbygdsområden. Det ger jobb i förädlingsindustrin och maten ska dessutom tillagas och förädlas till att bli en måltid. Grunden för samhällsutveckling är jobb och maten ger många jobb, säger Eskil Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".