Gert-Inge Andersson
Regionvalet 2011

"Hänger på partier och media"

Det förväntat låga valdeltagandet i omvalet i Västra Götaland är oroväckande säger Regionstyrelsens ordförande socialdemokraten Gert-Inge Andersson.

Den SIFO-undersökning som P4 Väst och SVT's Västnytt presenterat idag visar att bara ca 45% av väljarna kommer att rösta den 15 maj. Enligt Ger-Inge Andersson hänger valdeltagandet på insatser från de politiska partierna och media.

Andersson tror att SIFO-undersökningen kan tolkas som att många är osäkra och ännu inte bestämt sig om de ska rösta. Han tror att valdeltagandet kommer att bli betydligt högre än undersökningen visar.

Gert-Inge Andersson menar att valrörelsen och partiernas aktiviteter som drar igång nu, kommer att ha en mobiliserande roll.

– Det är en demokratisk uppgift för partierna men också för media att informera om detta val. Jag tror att flera vill använda sin rösträtt när de förstår att valet avgör om sjukvården ska vara rättvis och ges efter behov, eller om den ska privatiseras och bli en marknad, säger Gert-Inge Andersson.

Statsvetare inte förvånad över resultatet

Det förväntat låga valdeltagandet i omvalet i Västra Götaland förvånar inte statsvetaren Folke Johansson, professor i Statsvetenskap på Göteborgs Universitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".