Saab

Saab + Hawtai = En win-win

Saab Automobile har slutit ett avtal med kinesiska biltillverkaren Hawtai Motor Groups. På en presskonferens i Peking idag gick de igenom vad avtalet innebär. Genom uppgörelsen har Saab säkrat 150 miljoner euro till sin finansering.

Saab Automobiles och Hawtai Motor Groups samarbete innefattar ett så kallat joint venture vad gäller tillverkning, teknik och distribution, skriver Spyker Cars i ett pressmeddelande.

"Med vårt partnerskap med Hawtai säkrar vi vår medellånga finansiering och det ger Saab Automobile en chans att komma in på den kinesiska marknaden. Det etablerar också ett teknologiskt partnerskap med en stark kinesisk biltillverkare", säger Saabs ordförande Victor Muller i pressmeddelandet.

"Med Hawtais teknologi för rena dieselmotorer och dess produktionskapacitet samt bolagets ambitiösa utvecklingsprogram har vi hittat rätt partner för att utveckla Saab och bygga ett starkt samarbete", fortsätter Muller.

För att transaktionen ska kunna slutföras måste upplägget godkännas av kinesiska myndigheter, Europeiska investeringsbanken (EIB) och Riksgälden.

Som en del av uppgörelsen kommer Tenaci Capital konvertera 42 miljoner euro av sitt nuvarande lån till Saab-ägaren Spyker Cars till aktier, vilket dämpar kreditkostnaderna för Spyker väsentligt, enligt biltillverkaren.

Hawtai ska investera 120 miljoner euro i Spyker Cars som ska ge bolaget maximalt 29,9 procent av aktierna.

Resterande 30 miljoner euro ges i form av konvertibla lån som löper på sex månader till en ränta av 7 procent.

Richard Zhang, vice ordförande i Hawtai, ser å sin sida Saab Automobile som en "ikon" bland bilmärken.

"Det ger oss tillgång till innovativ teknologi och ett internationellt nätverk som annars hade tagit oss decennier att bygga. Detta är en stor dag för relativt unga företag som bildades för bara tio år sedan", säger Zhang i pressmeddelandet.

Men han markerar att man på den korta tiden en stark infrastruktur för tillverkning och försäljning i Kina och den får nu den nya partnern Saab tillgång till.

TT

"Enorm lättnad"

Eric Geers intervjuas på torget i Trollhättan. Foto: SR Väst.

Saab har förhandlat med ett dussintal olika biltillverkare i Kina innan man kom överens med Hawtai, berättar Saabs informationsdirektör Eric Geers.

"Går att likna vid en fars"

#text=4485395#

Den stora fördelen med Hawtaiavtalet är att Saab nu får tillgång till den stora kinesiska marknaden. Men det finns också en risk för jobben flyttar utomlands, eftersom det är billigare att bygga bilar i Kina.

- Men jag misstänker att kineserna ändå vill ha kvar fabriken i Trollhättan, eftersom det ligger mycket prestige i att ha ett västerländskt bilmärke, säger Staffan Sonning.

#ljud=3068170#

Facket: "Har en gropig väg framför oss"

Håkan Skött, IF Metall och Anette Hellgren från Unionen. Foto: SR Väst

Unionens klubbordförande Anette Hellgren och Håkan Skött, klubbordförande för IF Metall, besökte P4 Västs direktsändning från torget i Trollhättan.

Optimistisk Muller på presskonferens

Saabs styrelseordförande Victor Muller var mycket optimistisk när han träffade den svensk media efter den presskonferens som hölls under morgonen i Peking.

Riksgälden måste godkänna

#text=4484765# måste godkännas av flera instanser. Bland andra Riksgälden som ännu inte fått in någon förfrågan från Saab.

”Duktiga på att kopiera”

#text=4484759# är duktiga på att kopiera andra bilmärken. Det säger Dagens Industris reporter Håkan Matson.

Muller: ”Det här var viktigt”

Victor Muller. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

#text=4484250# Victor Muller sa till Ekot igår kväll att avtalet har stor betydelse för Saab. Efter en period av inte så goda nyheter är det här något jag har jobbat väldigt hårt för, sa Muller.

Saabarbetare andas ut

Fredrik Almqvist. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst

#text=4484629# har fått vara hemma från jobbet flera veckor. När nu beskedet om ett avtal med ett kinesiskt företag kommer är han glad och optimistisk.

Tveksamt att de kommer igång

Sven-Åke Berglie. Foto: FKG

#text=4484615# igång med produktionen inom en vecka. Men underleverantörerna representerar Sven-Åke Berglie är tveksam till att det kan gå så fort.

Anställda tillbaka i morgon

Foto: Jörgen Winkler/SR Väst.

De anställda på Saabfabriken har fått besked om att de ska infinna sig på jobbet på torsdag.

Produktionen stoppades för snart fyra veckor sedan och de fabriksanställda har bara behövt vara på arbetsplatsen en dag sedan dess.

Bilanalytiker välkomnar samarbete

Köpeavtal är inget unikt, menar fordonsprofessor Christer Karlsson. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Christer Karlsson professor i industriell produktion på handelshögskolan i Köpenhamn välkomnar den här typen av samarbete för Saabs räkning.

"Regeringen väldigt passiv i den här frågan"

Paul Åkerlund. Foto: Susanne Nobel/P4 Väst.

Ett viktigt besked för hela regionen. Det säger Paul Åkerlund, kommunalråd i Trollhättan, om nyheten att Hawtai inleder ett samarbete med SAAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista