Cykel och tåg en favorit för miljövännen Thomas Görling. Foto: Andreas Lithander /SR Väst.
Lysekil

Tuff kamp för Lysekilslinje

"Vill visa politikerna att det går"
1:19 min

Från och med 2012 föreslår trafikverket att dra in alla pengar till underhåll av Lysekilsbanan för att det inte går några tåg där. Järnvägsfrämjandet Väst tycker tvärtom och vill se en satsning på Lysekilsbanan.

Därför har de fixat ett extrainsatt tåg mellan Uddevalla och Lysekil på lördag, där politiker från regionen åker med.

En av dem som åker med är Västtrafiks ordförande, socialdemokraten Leif Blomqvist. Thomas Görling, vice ordförande i Jänrvägsfrämjandet Väst, förklarar syftet med resan:

– Vi vill visa politikerna att det går att köra tåg där och att förhoppningsvis många kommer åka med det. De förhållandena som gällde 1980 när de lade ner persontrafiken, de gäller inte längre. Då sa man att det går lika fort med buss, men det gör det inte längre eftersom tåget som vi vill ha det kommer gå mycket fortare, säger Thomas Görling.

Thomas Görling har varit med i Järnvägsfrämjandet sedan 1976. Han upplever att järnvägsunderhållet har blivit sämre under den sittande regeringen och att det satsa alldeles för lite på underhåll:

– Man har ju till exempel att tågen river ner ledningarna väldigt ofta. Det är också signalfel väldigt ofta och det ska inte behöva ske på en modern järnväg, i alla fall inte så ofta, säger han.

Just nu består kollektivtrafiken till Lysekil endast av bussar. Thomas Görling säger att även om man klarar sig på det så är han övertygad om att det finns ett behov hos resenärerna att använda Lysekilsbanan.

– Bussen är långsammare än om man satsar på tåg och tåget kan locka betydligt fler bilister än vad en buss kan göra.

Andreas Lithander
andreas.lithander@sr.se
0522-670000

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".