Miljonär misstänks för att smuggla träsprit

En pensionär, miljonär och bosatt i stadsdelen Frogner, Oslos Östermalm, misstänks vara huvudman i en härva med insmugglad träsprit som krävt flera liv i Norge.

I lördags avled en 31-årig kvinna av metanolförgiftning. Dödsfallet var det tredje i år och det 17:e totalt sedan en våg av förgiftningsfall började 2002. Samma dag greps en 67-årig man som hade sålt spriten till kvinnans anhöriga. Det var släktingar som tog med spriten till den sportstuga i Hedmark där 31-åringen drack av den. På måndagen utvidgades brottsmisstankarna mot 67-åringen till att omfatta vad det norska rättsväsendet beskriver som giftdråp, men häktningsframställan mot mannen avslogs. Tingsrätten i Oslo godtog inte den bevisning som framfördes mot mannen. Den 75-årige miljonären sitter däremot häktad sedan tre veckor. Polisen tror att han sysslat med spritsmuggling ända sedan 1947 och att han gjort sig en förmögenhet på hanteringen.

5 000 liter träsprit tros fortfarande vara på drift och polisen befarar fler dödsfall. Polisen har beslagtagit träsprit både i plastdunkar och i flaskor av olika slag. Många av flaskorna ser ut att vara förseglade på riktigt vis och innehålla bland annat Absolut vodka.

-Även om flaskorna ser ut som originalvaror och är förseglade så kan de innehålla metanol, säger Finn Abrahamsen vid Oslopolisen, som uppmanade norrmännen att gå på Polet (norska Systembolaget) i stället.

Efter dödsfallen 2002 och 2003, som bland annat lett till åtal mot tre personer, trodde man att faran skulle vara mer eller mindre överstånden i år, men i maj dök det upp metanol igen, först i Östfold och senare i Oslo. Mycket av träspriten, som smugglats in via Sverige, trots komma från Portugal, där en stor spritfabrik sprängdes i november förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista