Michael Karlsson, kommunalråd (s) samt Kristin Günter och Jan-Erik Lundin som bådar arbetar på Europa Direkt-kontoret. Foto: Charlotte Andersson.
ÅMÅL

Fokus på EU i Åmål

Om en vecka kommer det volontärarbetare från tolv olika länder till Åmål. Sedan ska 25 politiker och tjänstemän ner till Bryssel, inbjudna av Eu-kommissionen.

Åmål söker sig utåt och har i fler år arbetat med ungdomar och med volontärarbetare.

– Jag tycker det är jättekul att vara volontär eftersom man får uppleva en annan kultur. Man dyker in i ett annat samhälle och lär sig ett nytt språk. Dessutom får man jobberfarenhet, säger Kristin Günter som var volontär i Åmål år 2007 till 2008.

Nu är Kristin Günter tillbaka och arbetar som heltidsanställd på Europa Direkt-kontoret som drivs av EU-kommissionen.

Det blir stort flaggspel längs Kungsgatan, som inte setts på många år, ska de utländska volontärarbetarna hälsas välkomna till Åmål.

Allt fler volontärer söker sig till Sverige och i Åmål finns det sju för närvarande. Nu gäller det att få svenska ungdomar att söka sig utåt och nätverksarbetet ska diskuteras på konferensen.

Åmål har uppmärksammats av Eukommisssionen bland annat för sitt ungdomsarbete och nu är politiker och tjänstemän bjudna på en tvådagars Brysselresa. De kommer att träffa tjänstemän och politiker som arbetar inom Eu. Det är en resa för att få mer kunskap och knyta fler kontakter. Kommunalrådet Michael Karlsson (s) tror att det kan finnas olika svar på hur man vänder en neråtgående trend som det är i en landsbygdsort som Åmål.

– Det viktigaste för min del är inte att hämta hem så mycket pengar som möjligt från Eu. Det finns många kommuner runtom i Europa som har samma utmaning som vi har och som säkert kommit längre än vad vi har. Det är erfarenhetsutbytet som är oerhört viktigt och att vi kan lära oss av varandra, säger Michael Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".