SVA-personal tar hand om insändna rävar Foto: Erik Ågren/Scanpix

Läskiga masken kartläggs

Arbetet med att spåra smittan av dvärgbandmask i landets rävar fortsätter. Senast till midsommar hoppas man bli klar.

Som vi har berättat i P4 Väst håller Svenska Jägareförbundet på att samla in rävbajs i det område i Södermanland där en smittad räv nyligen skjutits. Även områden i Östergötland ska kartläggas.

Om metoden visar sig framgångsrik kan den även komma att användas här i Västra Götaland, där Sveriges två första smittade rävar ju upptäcktes.

Förhoppningen är att man blir färdiga till midsommar, innan semestern och bärsäsongen börjar. Rädslan för smittan påverkar ju människors friluftsliv, säger Daniel Ligné, på Svenska Jägareförbundet till TT.

Just nu utreder Socialstyrelsen och Jordbruksverket vilka åtgärder som ska tas för att hindra att smittan sprids. Ett alternativ är att minska rävstammen genom att skjuta ungrävar i smittade områden.

Hittills har 3 000 rävar skjutits och samlats in under årets jaktsäsong. Av dem har ungefär 2 000 analyserats. Totalt har man funnit dvärgbandmask i tre rävar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".