Saab

Saab tillbaka på ruta ett

4:17 min

Pengarna som skulle fått igång Saabs produktion är utom räckhåll efter att avtalet med Hawtai upphävts. Men Saab utesluter inte andra kinesiska samarbeten som en lösning.

Enligt Saabs ägare Spyker föll avtalet med Hawtai på att man inte kunde få med sig alla ägare bakom det kinesiska bolaget.

– Därför kan vi inte fortsätta med kontraktet som det var, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till P4 Väst.

– Det är klart att vi är besvikna att höra detta, att det inte går igenom, säger hon.

Nu fortsätter Saab och ägaren Spyker diskussionerna med Hawtai, men också med ett antal andra kinesiska företag. 

– Jag tror att det här är en pågående process i diskussionerna med kinesiska partners, säger Mattias Seidl, försäljningsdirektör på Saab Automobile.

Han uppger att det sista inte är sagt om ett avtal i och med dagens besked.

– Det betyder inte att vi inte kommer att kunna nå en annan uppgörelse.

Siktet är enligt Spyker inställt på att inleda ett strategiskt samarbete med Hawtai eller någon annan kinesisk part kring tillverkning, teknikutveckling och distribution i Kina.

När P4 Väst får tag i Victor Muller vill han inte kommentera saken överhuvudtaget.

– Jag har inget att tillägga, säger han, utan hänvisar till pressmeddelandet från Spyker.

Det kinesiska bolaget Hawtai Motors bekräftar i ett kortfattat meddelande att det strategiska avtalet med Spyker och Saab brutits enligt en ömsesidig överenskommelse.

"Den nuvarande situationen är komplex och det har inte varit möjligt att nå en överenskommelse inom tidsramarna. Hawtai fortsätter diskussionerna med Spyker för att försöka nå en överenskommelse som är tillfredsställande för alla parter", skriver bolaget, uppger TT.

Hävningen av Hawtai-avtalet innebär att produktionen i Saab-fabriken i Trollhättan inte kan återupptas.

Enligt Spyker fortsätter samtalen med Europeiska investeringsbanken (EIB) om att få loss kortsiktig finansiering genom att sälja Saab-fastigheter som för närvarande används som säkerhet för statliga garantier knutna till EIB-lån. Spyker hoppas denna väg kunna dra in 29 miljoner euro.

– Vi väntar också på ett svar från EIB när det gäller Vladimir Antonov och hans intresse i Saab, säger Gunilla Gustavs.

Raset för Spyker Cars aktie tilltog efter lunchtid och vid klockan 13 hade aktien tappat 16 procent av sitt värde jämfört med i onsdags.

Fråga