”Muller påminner om en avdankad artist”

1:53 min

Det är nästan på gränsen till tortyr av medborgarna och de anställda på Saab när det kommer sådana här besked fram och tillbaks. De sade det dåvarande kommunalrådet i Trollhättan, Gert-Inge Andersson (S), i december 2009. Då hade Spyker och Victor Muller lagt ännu ett bud.

En månad senare stod Muller på scenen på Innovatum tillsammans med Jan-Åke Jonsson och hyllades som en rockstjärna av Saab-anställda och andra Trollhättebor.

Nu påminner Muller mer om en avdankad artist som reser runt, bönar och ber, för att få en spelning till. Saab har väl redan slagit något slags rekord i utbrytningsförsök och överlevnadskonst, men någonstans går väl gränsen, någonstans tar det stopp i uppförsbacken.

En av Sveriges tyngsta motorjournalister skriver idag om Saab 9-4X: "Den bästa bil de byggt". Positiva nyheter är vad Saab och hela Trollhättan längtar efter, men det som kunde varit den bästa dagen i Saabs liv kan vara början till den sämsta.

Ingen har betvivlat att Saab gör bra bilar, men det hjälper inte om kunderna uteblir, om röda siffror i boksluten aldrig blir till svarta. Och för varje ny motgång, för varje dag utan produktion, för varje sprucket avtal, sjunker bilköparnas förtroende. Varumärket rostar bort. Det är en ond cirkel.

Kvalitet är ingen garant. Sverige var en gång för inte så länge sedan en världsledande varvsnation. Vi sade Algots – det räckte, men på tio år raderades i stort sett hela den svenska teko-industrin ut. 

Utan kunder, inga intäkter, ingen framtid. Så fungerar marknadsekonomin, i Sverige, i Kina och för all del i Mexiko. Det är där Saab 9-4X  tillverkas,

Finns det fler mer att plocka fram i Saabs trollerilåda? Orkar överlevnadskonstnären ett sista nummer? Tortyr var ordet.