Saab

”Antonovfrågan är akut”

1:45 min

Eter att Saabs avtal med kinesiska Hawtai spruckit måste EIB nu snabbt ge besked om Vladimir Antonov. Det säger Mats Odell (KD), som idag besökte Saabs fabrik i Trollhättan.

– Antonovfrågan är akut, säger Mats Odell, som är näringsutskottets ordförande i Riksdagen, till P4 Väst.

Ett av Mats Odells besked efter besöket var att den Europeiska investeringsbanken – EIB – snarast bör lämna ett besked om Vladimir Antonov, för att han ska kunna gå in med sina pengar i Saab.

– Det har tagit lång tid och frågan är akut, säger Odell (KD) till P4 Väst.

Har EIB:s process tagit för lång tid?

– Det är klart att om man tagit en månad på sig samtidigt som det kostar miljoner varje dag som den här fabriken står still så har det tagit lång tid.

Vladimir Antonov har godkänts som ägare i Saab av Riksgälden och den tidigare ägaren General Motors men EIB har alltså ännu inte lämnat något besked vilket gör att processen med hans delägarskap – som drivits parallellt med Hawtaiaffären – stått stilla i flera veckor.

Vid besöket idag träffade Odell bland annat de fackliga organisationerna, som visade prov på kämpaanda, enligt Odell.

– Inte av någon som kastat yxan i sjön, utan en "fighting spirit", och där man faktiskt ser att, även om det var ett stort bakslag att det inte blev ett avtal med Hawtai, så fanns det ett antal andra intressenter som blev akterseglade; andra kinesiska biltillverkare som nu vädrar morgonluft.

Odell säger också att med Saabs starka varumärke och med Saabs egen teknologi i ryggen, borde det finns goda möjligheter att nå ett avtal.