”Politikerna är nervösa”

1:52 min

P4 Västs politiske kommentator Bosse Adriansson sammanfattar valrörelsen inför omvalet i Västra Götalandsregionen på söndag.

Val på våren, dessutom omval och ett regionval för sig är en unik kombination. Därför är politikerna nervösa för att valdeltagandet skall bli lågt, Det skulle kunna hota legitimiteten är ett vanligt argument, men valresultatet gäller lika blytungt oavsett om det är 40 eller 80 procent som röstar. 

Det nya är att två block står mot varandra, men om det inte blir någon tydlig majoritet är inget omöjligt. Både motsättningar och samarbeten är färskvara i politiken.

Men några utdragna förhandlingar likt de i höstas kommer knappast vare sig anställda eller medborgare att acceptera. Det är innehåll och inte vakuum som behövs.

Valrörelsen är inne på själva upploppet, men frågan är om väljarna blev så mycket klokare? Alla är överens om att köerna på akuten måste bort, det är till och med enighet om ett så konkret förslag som högst en timmes väntan på doktorn.

Hur det skall gå till är inte glasklart. Det skiljer i detaljer, men tonläget är högre än de faktiska skillnaderna i vårdpolitiken.

De rödgröna har målat sin bild av de borgerliga oppositionen som utförsäljare av vården. Alliansen har slagit tillbaka och sagt frågan inte står på dagordningen och att med Vänsterpartiet vid makten kommer privata vårdcentraler att läggas ner. Det är mer retorik än substans från båda håll.

Men den stora debattfrågan i valrörelsen, den som verkligen skiljer partierna åt, är det rödgröna förslaget om enhetstaxa i kollektivtrafiken.

Det kommer inte att kosta en krona, säger de rödgröna, det kommer att kosta upp mot en miljard och gå utöver vården, säger Alliansen. Båda är gissningar. Frågan är inte ens utredd.

Frågan som kom bort är den eventuella storfusionen med Värmland. Partierna gav sig lägligt nog andrum till efter valet med att ta ställning, men det ser nu ut att finns en majoritet mot ett samgående.

Så valet på söndag kanske inte spelar så stor roll – i Karlstad och Karlskoga.