Parkinsons sjukdom inte ärftlig

Risken tycks vara liten för att Parkinsons sjukdom ska gå i arv. Miljöfaktorer har större betydelse.I Vargön har flera arbetare på Vargöns bruk drabbats av Parkinsons och kämpar sedan flera år för att få sin sjukdom klassad som arbetsskada, och nu får de alltså stöd för sin uppfattning att sjukdomen är orsakad av arbetet på bruket.

Forskare vid Karolinska institutet har analyserat data från ett stort antal tvillingpar. Studien publiceras i det senaste numret av tidskriften Neurology.

Trots att flera gener har en betydelse för Parkinsons sjukdom kan de bara förklara en liten del av samtliga sjukdomsfall. Orsakerna bakom sjukdomen är i de flesta fall okända.

För att utvärdera ärftligheten i tvillingpar av samma och motsatt kön gjorde forskarna Karin Wirdefeldt, Margareta Gatz, Martin Schalling och Nancy Pedersen vid Karolinska institutet i Solna en studie utifrån det svenska tvillingregistret, skriver Dagens Medicin.

Alla tvillingar födda 1950 eller tidigare och som levde 1998, totalt drygt 50 000 personer, ingick i studien. Av dessa intervjuades 33 780 personer (varav drygt 14 000 tvillingpar) via telefon. Data jämfördes med uppgifter ur patientregistret.

Det visade sig att 247 personer hade självrapporterad Parkinsons sjukdom eller hade fått en diagnos på sjukdomen. Denna grupp bedömdes ha en trolig Parkinsonsjukdom. Drygt 500 personer rapporterade att de hade Parkinsonsymtom eller använde läkemedel mot sjukdomen. Personerna i denna grupp sades ha en misstänkt Parkinsons sjukdom eller rörelsestörning.

I gruppen med trolig Parkinson fanns endast två par tvåäggstvillingar, båda bestående av kvinnor. Ärftligheten var fortsatt låg i fallen med misstänkt sjukdom. Det fanns en något större genetisk komponent bland kvinnor än män.

Författarna konstaterar att miljöfaktorer är de viktigaste orsakerna bakom Parkinsons sjukdom. Genetiska faktorer tycks spela liten roll för uppkomsten av Parkinsons sjukdom, jämfört med andra komplexa sjukdomar, konstaterar de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista