Åmål

”Lokal bioel behöver mer stöd”

1:27 min

Åmålsföretaget Cleanergy expanderar, men anser att regeringen bör stötta den lokala bioelen mer än vad som sker nu. Det beskedet fick moderata riksdagsledamöter när de var på besök i Åmålsfabriken på fredagen.

– Just nu ser det väldigt bra ut för företaget. Vi bygger upp vår verksamhet från att tidigare mest arbetat med utveckling arbetar vi med produktion nu. Vi har producerat maskiner som vi levererat ut till kunder. Det innebär att vi anställer ganska mycket folk, säger Pia Träff, som är produktions- och platschef för Cleanergy i Åmål.

2008 etablerade sig Cleanergy i Åmål för att tillverka stirlingmotorer som kan användas för att tillverka värme och el med sol och gas. Nu är de 34 anställda och ett tiotal inhyrda konsulter.

För ett och ett halvt år sedan var bemanningen endast sex personer. I år producerar företaget 300 motorer och nästa år ska det bli 2000 stycken. Då kan det bli aktuellt med treskift i fabriken.

Men företaget saknar en hemmamarknad som skulle kunna vara lantbruk med djur som kan producera biogas och tillsammans med en stirlingmotor, även producera lokal el och värme. Om det fanns ett produktionsstöd som i Tyskland och flera andra europeiska länder skulle läget se annorlunda ut för Cleanergy.

– Det skulle betyda att vi skulle kunna satsa ännu mer på hemmamarknaden i Sverige, säger Pia Träff.

Det var företagets budskap till de tre moderata riksdagsledamöterna och lokala moderater som var på studiebesök på ett företag med tydlig miljöprofil.

– Jag tycker det verkar jättespännande. Dels att det är en bra klimatidé och dels att det är ett solitt företag. Vi fick ett tydligt besked till oss i riksdagen att titta närmare på möjligheterna för lantbrukare att våga investera i sådana här anläggningar. Det är något vi får titta närmare på, säger Lars Hjelmered som är moderat riksdagsledamot från Göteborg, och som sitter i miljö- och jordbruksutskottet.