Saab

Inhyrd personal flyttas från Saab

Konsultföretaget Semcon som haft ett 60-tal ingenjörer på Saab, har valt att flytta dem till andra uppdrag, skriver Dagens Industri.

– Det såg bra ut med Hawtai, men nu när det inte finns något avtal längre kan vi inte ha folk där som vi inte får betalt för. Vi drar hem styrkorna. Vi kan inte driva verksamhet som konkurrerar med Röda korset, säger Semcons vd Kjell Nilsson till TT.

Skälet är inte bara ekonomiskt.

– Vissa bitar av utvecklingen går på sparlåga på Saab. Processen fungerar inte när man inte har pengar för att köpa in till exempel externa tester. Det är lite trist stämning och vi vill inte riskera att folk lämnar oss, säger Kjell Nilsson.

Ungefär hälften av ingenjörerna har jobbat med produktutveckling och hälften med eftermarknadsdokumentation som ägarmanualer.

När fabriken stoppades i början av april hade Saab inte betalat förfallna räkningar till Semcon på en handfull miljoner. Sedan har skulden vuxit.

– Att kräva de pengarna nu är som att lugga en flintskallig. Leverantörerna står längst ner i kedjan, säger Kjell Nilsson.

Han betonar att han hoppas att Saab får till en lösning. Då kan Semcon snabbt vara tillbaka.

– Victor Muller är seg och enveten. Är det någon som kan klara det här så är det han, säger Kjell Nilsson och tillägger:

– Den intressent som går in i Saab nu får väldigt mycket för pengarna.

TT