Saab

Carlström riktar skarp kritik mot regeringen

1:31 min

Vladimir Antonovs svenska talesman Lars Carlström riktar skarp kritik mot Sveriges regering. I dag besökte han Trollhättan för att tala under ett evenemang anordnat av bloggen Saabsunited.com.

– Jag kan ju säga såhär. Sveriges regering har sagt att man har gjort allt för att hjälpa, men man kan säga att dem har gjort allt för att stjälpa. Man har egentligen inget intresse av Saab, snarare så är företaget en belastning inför 2014-års valrörelse. Regeringen ser hellre att man städa av Saab nu i stället för att riskera en konkurs om två år som kan hamna mitt i valrörelsen. Så illa är egentligen deras tankesätt, säger han.

Vad borde regeringen gör mer?

– Regeringen borde i första hand hörsamma Riksgäldens rekommendation beträffande Vladimir Antonov och godkänna honom som investerare och delägare i Saab. I stället för att gömma sig bakom EIB (Europeiska investeringsbanken, reds. amn.) som man använder som ett förklädd för sina egna tankar och ageranden.

Men har det någon betydelse om regeringen godkänner Antonov med tanke på att EIB inte har gjort det än?

– Det kan väl vara ett vägledande beslut för EIB, tycker Carlström.

Lars Carlström besökte i dag Trollhättan för att tala på ett arrangemang anordnat av bloggen Saabsunited.com. Förutom att han riktade kritik mot regeringen så berömde han riksgälden, som enligt honom, har gjort ett föredömligt jobb.

Carlström menar också att regeringen ser Saab som ett politiskt problem och att man då påverkar europeiska investeringsbanken.

– Regeringen ser Saab som en politisk risk för dem själva och har då valt att påverka EIB på ett negativt sätt. Det gör att man leder in Saab på byråkratiska labyrinter, som gör att man inte kommer fram. Man försöker svälta ut Saab i en ökenvandring – det är deras grundtes, säger han.

Victor Jensen
victor.jensen@sr.se
0522-67 00 25