Uddevalla/Trollhättan

KD: ”Sjukhusfrågan lever”

Flytten av akutsjukvården från Uddevalla sjukhus till NÄL har varit en het potatis länge men i valrörelsen inför omvalet menade vissa att den var politiskt överspelad och död. Men icke, enligt kristdemokraternas Magnus Jacobsson i Uddevalla.

– På valdagen visade Uddevallaborna att den lever, säger han till P4 Väst.

När partierna nu kunnat titta närmare på varje enskild kommun och resultaten där i omvalet till regionen finns vissa skillnader jämfört med det totala utfallet. Exempelvis går både KD och M starkt i Uddevalla där partierna ökar med 2,3 respektive 4 procentenheter. Totalt sett i hela regionen gick det inte alls lika bra, särskilt inte för KD.

Enligt Magnus Jacobsson (KD) som är kommunalråd i Uddevalla, beror det på att M och KD drev frågan om att flytta tillbaka akutsjukvården från NÄL till Uddevalla sjukhus under valrörelsen.

– Vi som har ställt oss i opposition till flytten har gått framåt, säger Magnus Jacobsson till P4 Väst och pekar också på Sjukvårdspartiet som fick sex procent av rösterna i Uddevalla kommun men som åkte ur regionfullmäktige på grund av för låg röstandel totalt sett.

– Gert-Inge [Andersson, regionstyrelsens ordförande] måste börja återställa Uddevallas akut. Det behövs för att återställa förtroendet för regionen. Det är uppenbart att det är lågt med tanke på valdeltagandet.

Hur Västra Götalandsregionen ska styras är ännu inte klart eftersom inget av blocken fick egen majoritet. Att Kristdemokraterna skulle få plats i någon slags allians är inte troligt och Magnus Jacobsson tycker att Socialdemokraterna ska leda regionstyrelsen men frågan om Uddevalla sjukhus får inte glömmas bort.

– Signalen är glasklar, säger Magnus Jacobsson.

Fråga