Åmål

Restaurangdöd i Åmål

1:30 min

Det stora antalet restauranger och kafeer i Åmål tar ut sin rätt. Det blir allt fler krögare som kastar in handduken och flera restauranger har stängt eller är till salu.

Några har gått mot strömmen som Ann-Lis Melin som köpte en restaurang i 50-talsstil för sju månader sedan.

– Det har varit spännande och roligt.Det har gått upp och ner. Ibland trögt och väldigt uppåt ibland. Men jag tror att det är så branschen fungerar, säger Ann-Lis Melin som driver The 50´s tillsammans med sin dotter.

Förra veckan gick den största restaurangen i konkurs, Hamncompagniet, dit många yngre sökte sig. Tidigare i år har en mindre restaurang gått i konkurs och en annan har stängt. Ytterligare två är till salu så det sker stora förändringar i restauranglivet i Åmål.

Trots att det försvinner flera verksamheter finns det många restauranger och kaféer kvar. Ett antal är nystartade.

De senaste fem åren har varit tuffa då arbetslösheten har varit hög och konsumtionen sjunkit och konkurrensen har varit stor. Dessutom flyttar ungdomarna ut.

– Jag var inte intresserad av någon annan krog i staden. Det är 50-talet som gäller, säger Ann-Lis Melin som lämnade vårdsektorn för att satsa på livet som krögare.

Kanske är 2011 det året kroglivet förändras helt i Åmål.

– Det är väldigt svårt att svara på. Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag blev förvånad när den ena efter den andra försvann. När jag drog igång den här krogen hade jag ingen aning om vad som skulle ske men jag är inte rädd, säger Ann-Lis Melin.