SAAB

Mullers bonus kritiseras

Saabs styrelseordförande Victor Muller far världen runt för att rädda Saab. Nu åker han hem till Holland för att bli ifrågasatt. Åtminstone av en del.

På Saab Spykers bolagsstämma i Zeewolde i Holland under torsdagen kommer Muller få kritik av nederländska aktiespararföreningen VEB. Muller får för första gången en kontantbonus på 4,5 miljoner kronor, samtidigt som Saab har svåra problem. Bonusen är oproportionerlig, anser VEB.

--Vi ska försöka övertyga honom att avstå, säger David Tomic, ekonom på nederländska aktiespararföreningen VEB, till TT.

Muller försvarade på en pressträff i Nacka i början av april sitt val att ta emot bonusen med att vissa mål i affärsplanen nått och att företagsledningen gjorde ett bra jobb även om bolaget gick med förlust.

Det imponerar inte på David Tomic.

-Bonusen är oproportionerlig. Med tanke på de stora förlusterna och låga försäljningen undrar vi vilka mål som har uppnåtts som kan motivera en bonus, säger Tomic.

Spyker Cars har tidigare inte haft penningbonusar enligt David Tomic.

-Det här är ett nytt element i Mullers karriär.

Enligt bokslutet för 2010 får Muller förutom bonusen även 120 000 aktier, som i dagens aktiekurs är värda drygt 4 miljoner, ovanpå sin vanliga lön.

Spyker Cars har under hela sin börshistoria från 2004 varit en riskfylld investering och bolaget har varit nära konkurs flera gånger. Efter köpet av Saab Automobile i februari i fjol har såväl förlusterna som skulderna gått upp flera storleksklasser. Revisorerna fortsätter att varna för bolagets fortlevnad. Det gjorde de även i bokslutet för 2010.

Nettoförlusten i fjol var 218 miljoner euro, cirka två miljarder kronor.

Muller har genom åren räddat sitt bolag genom att hitta nya finansiärer och nya lån. Något som fortsätter med Saab.

VEB konstaterar att det senaste avtalet med kinesiska Pang Da ser ut att ha gett Saab andrum, men fortfarande finns det mycket osäkerhet inför framtiden.

-Vid den här tiden förra året var budskapet från ledningen att bolaget skulle gå med vinst 2012. Det är inte realistiskt nu, säger Tomic.

VEB tycker inte att det är bra att Victor Muller även tar över vd-posten som sker formellt vid stämman när Jan Åke Jonsson avgår.

-Bolaget behöver en vd som rapporterar till styrelsen. Muller beter sig redan som om han driver sitt eget bolag och bryr sig inte så mycket om aktieägarna, säger David Tomic.

Den planerade försäljningen av Spyker Cars sportbilsdivision till brittiska bolaget CPP Global Holdings, kontrollerat av ryske affärsmannen Vladimir Antonov, är också fyllt av frågetecken. I slutet av februari tecknades en avsiktsförklaring där köpesumman sattes till totalt 32 miljoner euro, men ännu är inte affären avslutad.

TT