Mellerud

Äldrevård i New York inte som i Mellerud

1:20 min

Ida från Mellerud tog chansen att praktisera som undersköterska på ett äldreboende i New York. Nu har hon kommit hem och är förvånad över de stora olikheterna mellan Sverige och USA.

Ida från Mellerud tog chansen att praktisera som undersköterska på ett äldreboende i New York.

Nu har hon kommit hem och är förvånad över de stora olikheterna mellan Sverige och USA.

– För det första var det mängden av patienter. Jag är van vid sju stycken på en avdelning och de hade 40. Det var tre undersköterskor som skulle ta hand om patienterna. I Sverige är det två eller tre undersköterskor som hanterar sju till femton patienter. Det var en stor omställning. För det andra hade de en lyft per avdelning och därför fick man lyfta mycket för hand, säger Ida Sandgärde från Mellerud som läser årskurs 2 på omvårdnadsprogrammet på Åmåls praktiska gymnasium.

Wartburgs äldreboende i Tuckahoe riktar sig främst till de äldre som staten USA betalar för och som inte har några privata sjukförsäkringar. Ida Sandgärde åkte med fem andra tjejer från Baggiumskolor runt om i Sverige till praktiken som låg 30 minuter från Manhattan i New York. Förutom skillnaderna i vården förvånades hon över arbetssituationen för de, främst jamaicafödda, undersköterskorna som ofta hade tre jobb.

– Det är ungdomar som oftast har två jobb i Sverige och det är timanställningar. Undersköterskorna i USA slutade vid 15-tiden och gick direkt till nästa jobb som ofta var på ett sjukhus. Där arbetade de till mellan tio och elva på kvällen, säger Ida Sandgärde.

Ida Sandgärdes planer är att arbeta ett par år efter gymnasiet och sedan läsa vidare. Hon kan tänka sig att arbeta utomlands för praktikperioden gav mersmak.

– Det har varit helt fantastiskt. Jag har sett många nya saker och det har varit jätteroligt, säger Ida Sandgärde.