Saab

Saabsemestrar kan kortas

Sommaren kan bli kort för de anställda på Saab. Med bara sju veckor kvar till ledighet förhandlar nu facket med Saab om semestern för de anställda i monteringen, det säger Metallklubbens ordförande Håkan Skött till P4 Väst. Några detaljer vill Skött inte gå in på så länge man diskuterar frågan.

Men Saabs informationsdirektör Eric Geers uppger att det handlar om förkortad semester.

7 500 bilar ska nämligen byggas i fabriken innan de anställda i produktionen på Saab kan få ledigt för sommaren. Förutom de bilar som redan betalats av kinesiska Pang Da har Saab sedan tidigare beställningar på drygt 5000 bilar. Utöver det tillkommer försäljning under de närmsta månaderna.

Innan linan på Saab stannade i april byggde man 220 bilar om dagen. Skulle produktionen återgå till den takten skulle det fattas nästan 1000 bilar när det är dags för de anställda att gå på semester och det är därför de anställda skulle behöva jobba längre för att hinna med.

Men, ännu är det osäkert när fabriken kan komma igång, enligt Eric Geers hoppas man att det kan ske om en vecka. För att det ska bli möjligt, och produktionstarten inte ska skjuta fram ytterligare, gäller det för Saab att de förhandlingar man nu har med underleverantörerna kan avslutas så fort om möjligt.