Bär och svamp kan ätas trots masken

Den fruktade dvärgbandmasken ska inte hindra oss från att plocka bär och svamp. Det är bara att äta och njuta som vanligt.

Det är den senaste rekommendationen från Livsmedelsverket med anledning av de fynd av dvärgbandmask som bland annat gjordes i Lane Ryr utanför Uddevalla i vintras.

– Man har bland annat tittat på olika studier i Europa och kommit fram till att det inte inneburit någon ökad risk för människor där som ätit bär och svamp. Man behöver heller inte skölja bären eller svampen, säger Maria Möller, länsveterinär i Skara, till TV 4 Nyheterna Skaraborg.

Livsmedelsverket har gått igenom den kunskap som finns bland annat i de områden i Europa där dvärgbandmasken är vanlig, skriver verket på sin hemsida. Och utifrån de studier som finns i dag bedömer man risken att smittas genom bär och grönsaker som ytterst liten. Därför ges heller inga specifika råd för att undvika att smittas av masken via mat.

"Risken att smittas är ytterst lite. Det är mycket ovanligt att människor smittas", säger Lars Plym Forsell, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.

Vi kan fortsätta att plocka och äta till exempel blåbär på samma sätt som tidigare, konstaterar Livsmedelsverket.

Däremot är risken mycket större att smittas om man har en hund som är smittad.