P4 granskar vården

”Upplever att man blir överkörd”

1:40 min

Det jäser bland nattsköterskorna i hemsjukvården i Uddevalla kommun. Med det nya arbetspasset slutar de klockan tre på morgonen.

Kommuner och landsting pratar om att de måste bli attraktiva arbetsgivare för att locka ungdomar till vården och omsorgen. Men utvecklingen går åt alldeles fel håll, menar många. Vi inleder idag en serie om vårdens arbetstider.

Anna-Karin Samuelsson arbetar som sjuksköterska i hemsjukvården i Uddevalla. Det som väckt hennes och många av hennes kollegers missnöje är det nya arbetspass som kommunen drev igenom i höstas.

– Lojaliteten får lätt en knäck om man upplever att man blir överkörd.

Tidigare jobbade nattsköterskorna alltid från halv tio på kvällen till sju på morgonen. Nu börjar var fjärde pass halv sex på kvällen och slutar klockan tre på natten. Carina Storck ser konsekvenserna redan efter lite drygt ett halvår. En del har valt att gå ner i arbetstid.

– Och sedan vet jag att många av mina kolleger har svårt att sova när de kommer hem på grund av det nya passet.

Arbetsgivarens motiv är att öka bemanningen på kvällen, men det argumentet köper inte nattsköterskorna. Bemanningen minskar i stället under en stor del av natten.

Sämre OB är en konsekvens av det nya passet, Anna-Karin Samuelsson ser allvarliga följder:

– Ja, sjukskrivingar, tror jag. Vi har haft en väldigt god anda bland nattsköterskorna och vi har varit en samlad trupp som hållit ihop sedan nattorganistionens start 2002. Men i dag känner man att litet av glädjen man har till arbetet har minskat i och med detta och det är väl också att man känner sig lite överkörd.

Stämningen påverkas när osäkerheten om framtiden ökar och när personalen känner sig motarbetad, menar nattsköterskorna:

– Man är van att vända på dygnet när man slutar klockan sju och sedan sova och gå till jobbet klockan 21:30, säger Carina Storck.

Nu ser rytmen ut så här: Sluta klockan tre på natten, sova några timmar, gå upp när barnen vaknar och sedan inställa sig på jobbet halv sex igen.

– Det är skevt och det sliter, säger Carina Storck.