FISKE

"Behöver radikal förändring av fiskepolitiken"

1:30 min

EU-s fiskepolitik är ett stort hot mot den utrotningshotade fisken i havet, säger Isabella Lövin, författare och numera EU-parlamentariker.

Det går bra för den svenska fiskbranschen, och svensk fiskepolitik fick till och med beröm av Världsnaturfonden när branschens riksförbund höll årsstämma idag.  EU-s fiskepolitik är däremot ett stort hot mot den utrotningshotade fisken i havet, säger Isabella Lövin, författare och numera EU-parlamentariker.

– I Spanien, Frankrike, även Tyskland och Danmark behövs det mycket mer debatt. Vi behöver en radikal förändring av fiskepolitiken, säger Isabella Lövin. 

Det är inte det svenska fisket som är det stora problemet längre. Både fiskbranschen och svenska politiker är numera överens. Hållbart fiske är ordet för dagen. 

En kvinna från Världsnaturfonden sa till och med att hon var nöjd med den svenska politiken när fiskbranschen hade möte idag.

Problemet hittar man längre söderut i Europa

Isabella Lövin, som skrev debattboken Tyst hav för några år sen och sedan blev EU-parlamentariker för miljöpartiet, hon säger att EU-s fiskepolitik är ett varnande exempel för andra länder. Och det är framför allt länderna i Sydeuropa som sätter sig emot alla försök till att skydda utrotningshotad fisk:

– De vill till varje pris inte minska sina flottor, dom vill till varje pris ha subventioner till bränslen, de vill inte ha ytterligare restriktioner, de vill ha stöd till marknadsåtgärder och så vidare.

– Det är bekvämt för vissa politiker att säga att vi måste ge mer pengar. Då känner man sig god, som en trevlig jultomte som vill komma med trevliga presenter. Man tänker inte längre, utan bara på sin egen mandatperiod som pågår en tre fyra år.

– Det är det vi måste kämpa emot, säger Isabella Lövin.