REGIONEN 2011

Offrar vallöfte för att blockera (SD)

1:31 min

Socialdemokraterna kan tänka sig att kompromissa bort delar av vallöftet om enhetstaxa i kollektivtrafiken. Målet är att för att få till en majoritet i regionen och undvika att Sverigedemokraterna blir vågmästare.

Vid söndagens val fick de rödgröna 73 mandat, de borgerliga 67 medan Sverigedemokraterna fick nio mandat. Därmed var de plötsligt vågmästare i regionfullmäktige i Västra Götaland.

För att undvika det säger valets segrare Gert-Inge Anderssons (S) att man kan tänka sig att kompromissa bort delar av sitt vallöfte om enhetstaxa i kollektivtrafiken för att få en majoritet.

– Jag tycker det är jätteviktigt att få till en majoritet, det är regionen värd. För min egen del har jag ju inte några bekymmer med att jobba över blockgränserna. Det har vi gjort i tio år och det har fungerat jättebra.

Socialdemokraterna samarbetade ju fram till förra året med centern och folkpartiet innan Alliansens valframgångar i höstas satte stopp.

Nu är det alltså ett nytt läge efter att Socialdemokraterna sagt ja till Miljöpartiets krav på enhetstaxa i kollektivtrafiken och det blivit ett tydligt röd-grönt block.
Men, det krävs alltså ytterligare ett parti för majoritet, och de borgerliga sa alla nej till enhetstaxan. Det är inget hinder för Gert-Inge Andersson.

– Man måste kompromissa om vi kommer till en förhandling. Det vi har begärt nu är att vi får utrett en enhetstaxa,  och hur den sedan ser ut och hur den i såfall genomförs får vi se.

– Det som är viktigt för oss är att vi får en fungerande majoritet, och att inte Sverigedemokraterna blir vågmästare, säger socialdemokraten Gert-Inge Andersson.