FISKE

"Kvalificerat djurplågeri"

1:29 min

Europaparlamentarikern Isabella Lövin vill ha ett skärpt förbud mot att fiska haj, klippa av fenorna och sen dumpa hajarna levande i havet. Hon finns på Havets hus i Lysekil i samband med presentationen av en ny bok om hajar i svenska vatten.

--Det är kvalificerat djurplågeri, säger Isabella Lövin, som sitter i EU-parlamentet för Miljöpartiet.

--Att ligga på botten och svälta ihjäl kan man säga - kvävas långsamt till döds på botten utan att kunna simma.  Ser man det här så kan man inte acceptera det.

Det är alltså bara fenorna som fiskarna vill åt, fenorna som hajarna behöver för att kunna simma. De säljs till Asien för att bli hajfensoppa, och ger ett hundra gånger högre pris än själva hajkroppen, som fiskarna kastar tillbaka.

Idag står EU för omkring en tredjedel av världens hajfenfiske, och hittills har fiskarna kunnat kringgå förbudet mot att göra så här genom att ta iland och visa upp hajar med påklistrade fenor.

 --Nu är då förslaget att inom EU ska vi ha en regel  som säger att fenorna ska sitta kvar naturligt på kroppen.

Och det kommer att bli strid om det här för den spanska hajfeningsindustrin, den säger att dom vill absolut inte ha det här.

Men Isabella Lövin tror ändå att det går att väcka opinion mot hajfenfisket

--Nästa steg är ju att inte tillåta hajfiske över huvud taget om det inte är hållbart.

--Och jag har ett litet hopp. Just hajar är ändå ganska karismatiska djur, och folk bryr sig om hajar. Även om man är rädd för haj har man nog ändå en större känsla för de än kall och slemmiga ål som det är väldigt svårt att få opinion för i Europa åtminstone.

EU-parlamentarikern och fiskedebattören Isabella Lövin finns på Havets Hus i Lysekil för att inviga utställningen "Havet – vår skattkammare". I samband med det presenteras också den nya volym av Nationalnyckeln som bland annat handlar om hajar i svenska vatten.