Saab

Kinaledare varnar för Saabsamarbete

Den kinesiska regeringen reagerar nu på det man kallar "den stora oredan" kring Saab, skriver Dagens Industri.

Det är den statliga veckotidningen i Kina, Ekonomiska Observatören, som rapporterar om att de styrande kallade in berörda företag till överläggningar i veckan. Nämligen de kinesiska bolag som försökt att få tillstånd ett samarbete med utländska tillverkare, Saab till exempel, den senaste tiden.

Mötet hölls på den så kallade reformkommissionen för ekonomin och kommissionen varnar nu kinesiska bilföretag för att bjuda över varandra, i sin iver att komma över utländksa märken eller teknologier.

Den inhemska kinesiska industrin kan ta skada och konkurrensen gynnar bara de utländska företagen, deklarerade kommissionen på mötet, enligt den statliga tidningen.

Under tre intensiva veckor av räddningsaktioner har Saab/Spyker hunnit med två avtal som brutits, med Youngman och Hawtai, och i stället gått samman med återförsäljaren Pang Da. Tidningen liknar Saab/Spykers agerande vid "en kvinna som ingått tre äktenskap samtidigt" och skriver att regeringen inte kommer att tillåta det.

I Kina kan inga samföretag i större skala startas utan att reformkommissionen godkänner dem. Och kommissionen har tidigare deklarerat att den vill minska överetableringen i bilindustrin. Så partiet i Kina varnar alltså för samarbete med Saab,