Miljö

Största vindkraftparken i Väst invigd

1:06 min

Vid lunchtid på söndagen invigdes Västsveriges största vindkraftverkpark, som ska producera el som motsvarar 25 000 hushålls elkonsumtion.

Vindkraftparken invigs klockan tolv på söndagen och ligger på Töftedalsfjället i Dals Eds kommun.

Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger är invigare. Göteborg Energi äger 10 av de 21 vindsnurrorna, medan Rabbalshede Kraft äger 11.

Rabbalshede Krafts VD Thomas Linnard är nöjd med att allt är klart för invigning som planerat, med tanke på att vintern varit hård för dem som byggt anläggningen, säger han till P4 Väst.

– Det har både snöat och blåst oerhört mycket den här vintern, så att man har levererat en park på tid är bara att vara väldigt nöjd över.

– Turbinerna har redan hunnit producera 10 gigawattimmar el under provdriften och levererat precis enligt förväntan.

Så småningom ska verken producera 129 GWh el per år, motsvarande ungefär hushållselen till 25 000 hushåll. Något som är positivt är att den här stora anläggningen på 21 vindsnurror inte mött något motstånd från allmänheten, säger Thomas Linnard. Inga överklaganden har förekommit.

– Det är en bra etablering av en vindkraftspark och den ger lite påverkan på omgivningen, så det kan vara en anledning.

Marknaden för vindkraftsbolagen är het, säger Thomas Linnard. Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima har det också blivit viktigare för allmänheten med andra energiformer, menar han.

– För oss har det ju varit viktigt under väldigt lång tid, men för gemene man har det blivit mer påtagligt efter det som hänt i Japan, hur viktigt det är med förnyelsebar energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista