De flesta 3G-master osynliga

Nästan 300 bygglov för 3G-master har beviljats i väst, visar en kartläggning från Sveriges Radio Väst. Tanum har flest tillåtna master, totalt 46 stycken. Däremot finns ett okänt antal sändare på andra byggnader där det inte behövs bygglov.

För den typen av sändare som sitter uppmonterade på fasader och byggnader behövs vanligtvis inga bygglov och företagen som sätter upp dem behöver inte ens meddela kommunen.
Sveriges Radio Väst kartläggning visar att runt 300 bygglov beviljats för master i Väst, från 12-72 meter höga. I toppen av byggligan ligger Tanum med totalt 46 master som ska beviljats, följt av Uddevalla och Färgelanda med drygt 30 var. Ytterligare ett hundratal är under behandling. Men hur många andra sändare som sitter uppmonterade på hus och byggnader är svårt att få grepp om.
3G har tidigare vållat stora protester överallt i Väst. Förra sommaren saboterades och revs en 70 meter hög mast vid Nordens Ark. I Bengtsfors försöker ett nätverk få till en folkomröstning att göra kommunen 3G-fri. Strömstad kommun stoppade för ett tag alla bygglov för att osäkerheten var för stor kring strålningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista