Flest Lex Sara-fall i Uddevalla

Uddevalla var den kommun av de 14 kommuner som finns i Radio Västs sändningsområde, som hade flest anmälningar enligt Lex Sara under 2001, totalt 21 anmälningar. Flera andra kommuner i området hade inga anmälningar alla under fjolåret.
Socialstyrelsen utvärderar nu lagen Lex Sara, som trädde i kraft för tre år sedan. Lex Sara är den lag som säger att anställda inom äldre- och handikappomsorgen måste anmäla missförhållanden som de ser på sin arbetsplats. Uddevalla var den kommunen som hade i särklass flest anmälningar enligt Lex Sara under 2001, 21 stycken. Av de övriga kommunerna är det bara fyra till som har haft några anmälningar alls. Åmål och Lysekil har haft en, Mellerud tre och Trollhättan åtta. Av Uddervallas 21 anmälningar så gällde fyra brister i omsorgen, en stöld av läkemedel och 16 stycken stöld av en vårdtagares privata medel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".