Kd:s Magnus Jacobsson kräver att hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Calltorp sägs upp

Kritiken som regionens strukturgruppens ordförande tilllika hälso och sjukvårdsdirektör Johan Calltorp har framfört om Nu-sjukvården konsekvensanalys har fått Kristdemokraternas distriktsorförande Magnus Jacobsson att reagera. Han vill att regionstyrelsen lägger ner strukturutredningen för regionens sjukvård och säg upp utredningens ordförande Johan Calltorp.

Men Johan Calltorp säger till Sveriges Radio Väst att han tar lugnt på kritiken och inte tänker avgå. Han säger vidare att strukturutredningen bara försöker genomföra det som regionsfullmäktige fattat beslut om.

Bakgrunden är att regionens strukturgrupp för tilltänkta förändringar inom regionens sjukvård har skickat ut ett förslag på hur sjukvården ska se ut i framtiden till alla vårdenheter. En del i förslaget är att Uddevalla sjukhus och Näl ska slås ihop till viss del.

NU-sjukvården har gjort den konsekvensanalysen som beställdes, men strukturgruppens ordförande Johan Calltorp underkänner den. Han menar att NU-sjukvården inte gjort vad man skulle, genom att inte svarat på alla frågor som ställdes till konsekvens analysen och därför kommit fram till fel svar.

Enligt NU-sjukvården skulle förslagen på förändringar kosta 150 miljoner att genomföra. Calltorp säger att förändringarna inte får kosta någonting, och har nu bett NU-sjukvårdens mellanchefer tänka om och komma med en mer rimlig analys av förändringarnas betydelse.

Detta skrev tidningen Bohusläningen och det fick Kristdemokraternas distriktsordförande Magnus Jacobsson att reagera.

Nu har NU-sjukvården ytterligare två veckor på sig att göra en ny konsekvens analys. Magnus jacobsson som själv sitter i NU-sjukvårdens styrelse som ersättare tycker att NU-sjukvården från början fått för lite tid för att kunna utreda konsekvenserna ordentligt, och att kritiken från Calltorp är ett tydligt tecken på att han inte är intresserad av deras egna analys, utan vill genomför förändringarna oavsett vad de får för konsekvenser i verkligheten.

Emma Eriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista