Arbetsliv

Småföretagaren tar sällan semester

1:24 min

Fem veckors semester är inte någon självklarhet för svenska småföretagare. Det visar en undersökning som FöretagarFörbundet har gjort.

Det som avgör är om företagaren har någon anställd som kan ta över under semesterveckorna. Men att anställa kan vara ett stort steg att ta eftersom det medför höga kostnader.

Kajsa Berntsson som driver butiken och caféet Kajsas Skafferi i Uddevalla säger att hon kommer att ta ledigt en vecka i sommar:

– Jag stänger midsommarveckan och sen har jag öppet hela sommaren.

Den undersökning som FöretagarFörbundet gjort visar att var tredje småföretagare tar ut högst en veckas sommarsemester och knappt hälften tar upp till två veckor.

För Kajsa Berntssons del handlar det om att hennes företag är relativt nytt - hon har haft sitt café i ett år nu. Att anställa har hon inte råd med:

– Det är svårt att anställa någon. Det är där problemet ofta kommer, det är dyrt att ha en anställd.

Camilla Littorin, förbundssekreterare på FöretagarFörbundet säger att det är ett stort ansvar att anställa personal för småföretagarna. Det största problemet är just att det kostar för mycket:

– Det våra medlemmar säger när vi gör den här sortens undersökningar är att de vill ha en betydligt lägre arbetsgivaravgifter. Dessutom vill företagarna ha ett slopat sjuklöneansvar.