Lysekil

Cancerpatient glömdes bort

Näl och Östra sjukhuset i Göteborg anmäls till Socialstyrelsen för bristande vård och kommunikation efter en cancerdiagnos.

Anmälaren, som är från Lysekil och dotter till patienten, anmäler hur hennes pappa behandlats sedan han fick beskedet om ändtarmscancer i augusti förra året.

Enligt anmälan glömdes pappans journal bort på Östra Sjukhuset. Först efter en månad, i mitten av september, fick pappan reda på att hans fall skulle utredas. Då hade han redan hunnit gå ner 30 kilo och hans dotter körde honom till Näl för akut vård.

Pappans journal glömdes bort ytterligare en gång, nu på Näl, och först den andra veckan i november kunde behandlingen påbörjas.

Pappan blev färdigbehandlad i mitten av december och blev snabbt bättre. En röntgen gjordes på Näl i början av februari men svaret dröjde en hel månad. Resultatet var otydligt och det gjordes en ny röntgen i mitten av mars. En månad senare kom ett positivt svar från Näl medan man på Östra Sjukhuset sa att cancern hade spridit sig till ryggen.

Östra Sjukhuset skulle då se över röntgenplåtarna en gång till. Enligt anmälan blev pappan återigen bortglömd, och först sju veckor senare, i slutet av maj i år, fick de reda på att cancern inte går att operera. De fick också besked från Näl att cancern i ryggen hade funnits där sedan i höstas men missats och glömts bort att skrivas in i journalen.

I anmälan kräver dottern svar på vem som bär ansvaret för den bristande vården.