Sjukvård

Utländska företag granskar din röntgenplåt

2:51 min

Trots att läkarna börjar söka sig till radiologin igen så råder det brist på svenska radiologer. En del tjänster har man lagt ut på entrepenad till utländska företag, bland annat granskning av röntgenbilder. Fördelarna är solklara, precis som nackdelarna.

Enligt Ann Britt Thörn som är inspektör på Socialstyrelsen är det svårt att vidta åtgärder när det brister i dom upphandlade vårdtjänsterna.

– Är det ett utländskt företag så har inte Socialstyrelsen befogenhet att granska.

P4 Väst kunde förra veckan berätta om en man som fick vänta sex månader på att få reda på att han hade en tumör i ryggen. Han blev röntgad i Sverige och bilderna granskades av ett företag hemmahörande i Barcelona. Fördelen är att granskningen går snabbare. Nackdelen är det höga pris som oftast är satt på den här typen av tjänster. Men kanske ännu värre är att radiologerna i det här fallet granskade helt fel bilder och kunde inte upptäcka tumören. Dessutom råder det brist på radiologer i Sverige och då lockar denna snabba ,men ekonomiskt dyra, väg.

– Det ställer höga krav på vårdgivaren att när man sluter avtal med externa leverantörer som är verksamma utanför Sveriges gränser. De måste ha en kvalitet som motsvarar vad man kräver i Sverige, säger Ann britt Thörn är inspektör och handläggare för fallet med den missade tumören hos företaget i Barcelona.

Timo Melakari är verksamhetschef för radiologin inom Nu-sjukvården. Han har ändå förtroendet kvar för företaget i Barcelona vars radiologer som granskar röntgenbilder, bland annat från Nu-sjukvården.

– Saker och ting kan gå snett. Vi arbetar själva med kvalitetsfrågor så man ska känna en ödmjukhet i de här frågorna. Det kan ju gå snett även hos oss, säger Melakari till P4 Väst

Han tillägger att det alltid är två radiologer som granskar och tror inte att patientsäkerheten äventyras bara för att viss verksamhet ligger på entrepenad. Däremot vet Timo Melakari var han önskar att den mesta verksamheten ska finnas:

– Vi arbetar för att få hålla i det här arbetet själva.

Erik Grönlund
erik.gronlund@sr.se
0522-67 00 25

Radiologin lockar igen

#text=4556844# det varit brist på radiologer, alltså de läkarna som är experter på att tolka röntgenplåtar. Men trenden håller på att vända då fler läkare lockas till den låna utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.