Västsverige tappar maktpositioner

På tio år har västsvenska företag tappat tio procent av sina viktigaste maktpositioner. Det visar en undersökning som Västsvenska Industri- och Handelskammaren gjort.

Vad det handlar om är VAR de viktiga besluten för företagen tas, rent geografiskt. Var till exempel ledningen och verkställande direktören sitter. Slutsatsen i rapporten är att västsverige inte får förlora fler så kallade maktfunktioner, om regionen ska behålla konkurrenskraften. Att 10 procent av beslutspositionerna lämnat regionen på tio år är inte så farligt, men det får inte blir mer.
Inom IT-branschen och high tech, liksom fordonsbranschen, har beslutspositionerna blivit fler i västsverige. Värre är det inom verkstadsindustrin, bioteknik, plast och kemi. I fordonssektorn har sex av tio företag fått fler viktiga beslutspositioner till västsverige. Inom verkstad har däremot tio av tio såna positioner förlorats under de senaste tio åren. Makten har helt enkelt flyttat utomlands.
När det gäller plast- och kemiindustrierna, är sju av tio företag utlandsägda. Flera av företagen hade sin ledning utanför västsverige redan 1993 och de senaste tio åren har andra beslutsfunktioner följt efter.
Konsekvenserna av att västsverige förlorar makten i företagen till utlandet eller andra orter, är enligt studien till exempel att besluten blir mindre lokalt förankrade och andra funktioner inom företaget därför följer efter. Att välutbildade som inte hittar jobb i sin region tvingas flytta, och regionen tappar kompetens. Att högskolorna förlorar närhet och sammarbetsmöjlighet med de som fattar besluten inom näringslivet. En ond cirkel som måste brytas.
Undersökningen är baserad på de 10 största företagen inom 10 olika branscher i Västra Götalands län, samt kommunerna Kungsbacka och Varberg.
/Elisabeth Avander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".