Naturprojekt

Hällsös natur ska restaureras

5:26 min

Naturen i den bohuslänska skärgården ändras och växer igen på många ställen. Men nu ska du få möjlighet att se hur den såg ut för omkring 100 år sen.

14 områden i Västra Götaland har sammanlagt fått 35 miljoner kronor, från EU, för att restaurera naturen. Ett av dessa områden är Hällsö, vid Havstenssund i Tanums kommun.

– Det var bara buskar och träd, och på stora ängen såg vi inte den väldigt vackra stenmuren, berättar Leif Philipson, som är ordförande för Samfälligheten på Hällsö.

Han är engagerad i att försöka bevara kulturarvet. Det ska ske med hjälp av röjning, gallring, eldning och att betesdjur sedan ska sköta resten.

På Hällsö betar nu sex ståtliga Highland cattle. Långhåriga och med stora horn går de omkring på en äng som tidigare var helt igenvuxen, alldeles nära havet.

EU:s naturvårdsprojekt sträcker sig fram till 2016 och det är länsstyrelsen som har ansvar för att få bukt med de igenväxta skärgårdsmiljöerna.

Förutom Hällsö berörs bland annat Otterön, reservatet Tjurpanna och Kosterfjorden här i P4 Västs område.

Naturen ska  återskapas, men även satsat på guidade vandringar för att visa upp kulturhistoria och naturbiologiska värden. En växande småskalig turism ska förhoppningsvis generera i arbetstillfällen i glesbygden.