15.03 blir vi 9 miljoner invånare

Idag klockan 15.03 blir vi 9 miljoner personer i Sverige, enligt Statistiska centralbyråns prognos. Befolkningstrenden går uppåt i större delen av Sverige, så även i Väst. Däremot står Bengtsfors som Sveriges främsta exempel på en dalande befolkningstrend.

I Västra Götaland ökade folkmängden under det första halvåret i år med nästan 4000 personer, en ökning med en kvarts procent. I vårt område är det 9 av 14 kommuner som ökar, mest i Uddevalla med 145 personer. Speciellt Strömstad ökade sin befolkning, totalt med 107 personer, nästan 1 procent. Där föds det visserligen färre invånare än vad som dör, men den stora inflyttningen gör att befolkningen ökar markant. Att färre föds än som dör är snarare regel än undantag i samtliga kommuner, även de som ökar.
Samtidigt ser det mörkt ut för Bengtsfors, vars befolkning minskat med mer än en procent på bara sex månader. Bengtsfors har nu 120 personer färre invånare jämfört med årskiftet, och framförallt är det personer som flyttar ut från kommunen som gör skillnaden. I hela Sverige är det bara Munkfors i Värmland som visar en lika stor stor procentuell minskning. Övriga dalslandskommuner visar däremot på en ökande eller jämn befolkningstrend.
/Gustav Edman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista