Lex Sara-anmälningar utvärderas

Det är stora skillnader mellan olika kommuner i antalet anmälningar om missförhållanden i äldrevård och handikappsvård. Det visar den sammanställning av så kallade Lex Saraanmälningar under förra året som Socialstyrelsen nu utvärderar.
Lex Sara är den lag som säger att anställda inom äldre- och handikappomsorgen MÅSTE anmäla missförhållanden som de ser på sin arbetsplats. Och nu samlar alltså Socialstyrelsen in uppgifter om i vilken utsträckning lagen använts i de olika kommunerna. Och det visar sig att det kan skilja rejält mellan kommunerna. I vårt område är ytterligheterna Uddevalla och Vänersborg. En jämförelse visar att det är en rejäl skillnad när det gäller hur lagen har tillämpats. Uddevalla hade 21 anmälningar under förra året, medan Vänersborg inte hade en enda. Ändå ger de ansvariga samma förklaring till varför det ser ut som det gör i just deras kommuner. Nämligen att rutinerna följs till punkt och pricka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista