Politik

Odell sågar förslag om SD-förhandling

1:24 min

Kristdemokraten Magnus Jacobssons förslag om förhandlingar med Sverigedemokraterna sågas av partiledningen. "Det är helt otänkbart", säger KD:s gruppledare i riksdagen.

Magnus Jacobsson, kommunalråd i Uddevalla och ordförande för Kristdemokraterna i Bohuslän, vill att Sverigedemokraterna skall behandlas som vilket parti som helst, ett parti som övriga partier skall förhandla med på samma sätt som med alla andra.

”Med denna strategi tvingar vi dem att stå för politiska kompromisser som alla andra”, skrev Jacobsson i ett debattinlägg.

Mats Odell, Kristdemokraternas andre vice ordförande och gruppledare i riksdagen, tar avstånd från förslaget:

– Jag tycker att han har fel. Det finns ingen som helst anledning att börja samarbeta med ett främlingsfientligt parti som har en helt annan människosyn än vad vi Kristdemokrater har. Däremot talar vi med Sverigedemokraterna som arbetskamrater och där skall vi ha goda relationer. Men att bygga uppgörelser med ett sådant parti, det är det inte tal om.  

Att göra sig beroende av ett parti med den synen på människor som kommer från andra länder är helt otänkbart, säger Mats Odell.

Magnus Jacobssons bild av det han kallar smygrökande, inofficiella samtal med Sverigedemokraterna bakom lyckta dörrar, känner Mats Odell inte igen.

– Jag vet inte var Magnus Jacobsson har fått det där ifrån. Det kanske är mer vanligt inom den kommunala världen att det görs sådana där uppgörelser, men här i Sveriges Riksdags görs dom det inte. Och där tycker jag att vi har anledning att vara väldigt strikta, säger Mats Odell.

”Regeringen bör prata med SD”

Magnus Jacobsson. Foto: Bosse Adriansson/SR Väst.

#text=4564254#med Sverigedemokraterna och inte ge SD en offerroll som partiet inte förtjänar. Det tycker Magnus Jacobsson, kristdemokrat från Uddevalla.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sverigesradio.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.