Foto: Evelina Myrbäck/P4 Väst.
Saab

Tiden rinner ut för Saab - men nya pengar på väg

Kina beställer 582 bilar från Saab
1:46 min

Ett kinesiskt företag har beställt 582 bilar från krisdrabbade Saab Automobile. Pengarna ska kunna räcka till att betala de anställdas löner.

Ordern värderas till 13 miljoner euro, cirka 120 miljoner kronor, och Saab räknar med att få in pengarna den här veckan, enligt ett pressmeddelande från bolagets ägare Swedish Automobile.

– Det löser ett akut problem vi har haft, det är ett jättebra besked för alla anställda i dag, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till Ekot.

Innebär det att de anställda kan få sin lön?

– De kommer att få sin lön innan juni är slut, alltså innan torsdag, säger Gustavs.

Betalningen från det kinesiska företaget ger Saab möjlighet att betala löner till sina anställda samt lösa vissa leverantörsskulder. Diskussionerna om ytterligare kapitaltillskott, exempelvis genom en försäljning av Saabfabriken, fortsätter, enligt pressmeddelandet.

– Vi kan nu ta nästa steg, vi jobbar med flera finansiella lösningar för att förstärka bolagets situation, inklusive en fastighetsaffär som vi inte kan berätta om ännu. Men det är ett exempel på vad som är på gång, säger Gunilla Gustavs.

Swedish Automobiles aktie steg med drygt 10 procent under den inledande handeln på börsen i Amsterdam, efter beskedet om Kinaordern tidigare under morgonen.

IF Metall har inte fått några uppgifter kring vem den kinesiska kunden är. Inte heller vilken dag i veckan pengarna väntas in eller när lönerna kan betalas.

-Vi vet inget mer än att en order har tecknats, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab till TT.

Fackets arbete med att hjälpa de kollektivanslutna att kräva Saab på sina försenade löner rullar vidare.

-Vi kommer att fortsätta med den processen tills vi med säkerhet vet att det är klart, säger Skött.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, säger till TT, att han inte vill spekulera i en konkurs för Saab. På frågan om vad regeringen kan göra för att hjälpa de Saabanställda, svarar han därför försiktigt:

– Det finns en väldigt upparbetad förmåga och erfarenhet i Sverige att stödja människor i omställning. Det är människorna vi ska satsa på, det är människorna vi ska hjälpa att komma vidare till den del av ekonomin som växer, säger han.

– Vi har det uppenbara ansvaret att finnas till stöd för olika former av omställning om det skulle bli aktuellt.

Reinfeldt uppger att han tror på "den svenska modellen att satsa på människor, inte bevara strukturer och fabriker precis som de alltid sett ut".

– Jag tror på en ekonomi som har förmåga att ställa om. Där människor kan komma vidare till den delen av ekonomin där jobben växer, där det finns tillväxt. Vi ska bara säkerställa att man får hjälp på vägen om det behövs, säger Reinfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".