Trafiken på Hedevägen i Lilla Edet måste diskuteras

Lilla Edets kommun måste prata med Banverket och Vägverket om hur det blir med trafiken på Hedevägen i Lödöse, när bygget av den nya dubbelspåriga järnvägen kommer igång nästa höst.
  Det tycker utbildningsnämndens presidium, som träffades idag och hade uppe frågan om brevet och de över 400 namnunderskrifterna, som kräver att vägen klassas som trafikfarlig.

I Lödöse protesterar 28 föräldrar mot att reglerna för skolskjutsarna har skärpts. Från och med nu krävs det längre avstånd till skolan för att få åka med skolbussen. Men där finns troligtvis ingenting att hämta. Reglementet ligger fast.

Lilla Edets kommun har bara anpassat sig efter de regler som gäller i grannkommunerna, säger vice ordföranden i utbildningsnämnden, vänsterpartisten Peter Spjuth.
  Men Hedevägen är speciall, tycker inte bara föräldrarna.

Över 400 personer har skrivit under ett krav på att Hedevägen klassas som trafikfarlig väg. Blir den det, så får alla elever åka buss till skolan, oavsett avstånd.

I höstas var utbildningsnämndens ledamöter ute och tittade på olika småvägar på landet, bland annat på Hedevägen för att bilda sig en uppfattning på ort och ställe. Men då hade man inte information om det kommmande järnvägsbygget, dubbelspåret mellan Trollhättan och Göteborg, och att det enligt brevet till kommunen medför en strid ström av tung trafik till bygget, just på den slingrande och smala Hedevägen.

Så nu tar utbildningsnämnden upp frågan igen vid sitt sammanträde den 30 augusti, och till dess måste Lilla Edets kommun ta kontakt med Banverket och Vägverket för att informera sig om hur järnvägsbygget påverkar Hedevägen.

Ylva Tjörnstrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista