Garantin för att minska vårdköer fungerar inte

Väntetiden i vårdköerna kan kortas genom den besöksgaranti som finns. En garanti som bland annat innebär att man inom tre månader kan få hjälp med att träffa en specialistläkare, även om väntetiden enligt remissen är längre.
  Men garantin fungerar inte i praktiken säger Kirsten Kirstner, medicinsk ledningsansvarig och specialistläkare på hudmottagningen på NÄL.

Enligt Kirsten Kirstner prioriteras alltid patienter där någon form av hudcancer kan misstänkas, de får komma inom sex veckor. Men andra vars besvär inte bedöms vara lika allvarliga, kan få vänta längre.

I morse berättade vi om en upprörd patient som fått en remissbekräftelse på ett och ett halvt års väntetid för att få komma och undersöka hudförändringar. Patienten har i ett brev till sjukvårdsansvariga och politiker i regionen krävt att få komma inom en månad.

Och med den besöksgaranti som finns KAN patienten få hjälp via den så kallade Vårdslussen, att inom tre månader få träffa en specialistläkare någon annanstans i Västra Götaland eller Halland. Men, systemet haltar alltså.

Elisabet Avander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista