Professor bakom olaglig avbildning av hällristning

Mannen som gjorde den polisanmälda, olagliga avbildningen av hällristningsbilder på den världsberömda Vitlyckehällen i Tanum är en pensionerad, före detta professor vid Göteborgs universitet.

Vägbyggnad är den pensionerade professorns specialgebit inom naturvetenskap, men han har ett passionerat intresse för hällristningar. Ur ett alldeles speciellt perspektiv. Nämligen hjul. Hur hjul avbildats och ser ut att vara konstruerade på de flertusenåriga hällristningarna.
  Den före detta professorn vid Chalmers Tekniska Högskola och Götebors universitet arbetar med en bok i ämnet. Han har under ett par års tid haft sambarbete med hällristningsmuséet i Vitlycke i Tanum och fått hjälp med att dokumentera, fotografera av olika hällristningars bilder av hjul. 
  Hur kunde då mannen utan tillstånd ta sig för att i hemlighet på egen hand i tidig gryning smeta in Vitlyckehällen med kritslam, för att göra en avbildning? En olaglig och polisanmäld handling. För något tillstånd hade professorn inte. Det säger länsantikvarie Jan-Gunnar Lindgren till Radio Väst. Och arkeologen Lasse Bengtsson tycker att mannens agerande är en gåta.
  - Komma som en tjuv på natten och ställa till. Vi hade gärna hjälpt honom som tidigare. Och vi har hur många bilder som helst på hjul och allt annat på hällristningarna, säger han till Sveriges Radio Väst. 
  Nu återstår att höra mannen själv och hans förklaringar. På måndag träffas parterna.

Jan Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".