Munkedal

Asylsökande hungerstrejkar

1:41 min

Palestinska flyktingar hungerstrejkar i Munkedal – efter att i går fått avslag på asylansökan, i ett brev på posten till fem av de 154 flyktikngarna. Det var skrivet på svenska, utan översättning eller möjlighet till att ställa frågor om beslutet.

– Jag var rädd att någon skulle döda dem eller attackera dem och för det kände jag mig mycket stressad, säger Halima Lahlouss är en av flyktingarna.

– Nu känns allt säkert och mina barns psykiska hälsa är bättre, fortsätter hon.

I ett tält utanför Åtorps Herrgård sitter några av de 154 Palestinska flyktingarna och dricker kaffe. Det har flytt från Italien där de placerades som kvotflyktingar av FN. Innan dess bodde de i ett flyktingläger mellan Irak och Syrien.

I Italien fick de uppehållstillstånd, men placerades i maffians högsäte där de inte var önskvärda. Efter månader av hot blev en av palestinierna avrättad och skändad och det var då det flydde, familj för familj, berättar Sameh Ayesh, en av flyktingarna.

Om de får stanna i Sverige regleras av lagar från EU och FN och Migrationsverket fattar beslut efter dem. Nu har palestinierna varit här i två månade och igår fick fem av den avvisningsbeslut, skriftligt, på svenska. Det är därför de nu hungerstrejkar. De tycker att de har blivit felbehandlade och Ole Guldal på Migrationsverket håller med och därför kallas alla för nu underrättelse och de tidigare besluten är inte giltiga.

– De får då uppläst beslut och tolk, självklart, och de får också kommentera och ställa frågor – allt det som hör rättssäkerheten till, säger han.

Underrättelserna kommer troligtvis att göras nästa vecka, men processen med överklaganden kan dra ut på tiden och slutgiltigt beslut kommer troligtvis inte innan sommaren är slut.

Sara Leverin
sara.leverin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista