Munkedal

Hungerstrejken över i Munkedal

1:58 min

Igår bestämde sig de palestinska flyktingarna på Åtorps herrgård i Munkedal för att sluta hungerstrejka, trots att Migrationsverket gett dem avslag på sina ansökningar om att få stanna i Sverige.

En av anledningarna till att hungerstrejken stoppas är de två kvinnor som på måndagen kollapsade och fick föras till sjukhus.

– Våra barn såg kvinnorna falla till marken, och ett barn frågade: är de döda? Vi vill inte att våra barn ska bära med sig de bilderna i sina huvuden, förklarar Sameh Ayesh, en av palestinierna.

Beslutet att stoppa hungerstrejken kom sig enligt Sameh Ayesh också av att Ole Guldal på Migrationsverket i Trollhättan lovat att framföra palestiniernas önskemål om att få tala med ledande representanter från FN:s flyktingorgan UNHCR, EU-kommissionen och Migrationsverket. Om dessa inte går med på att mötas kommer hungerstrejken att återupptas, säger Sameh Ayesh.

Enligt Dublinkonventionen ska flyktingarna avvisas till Italien, där de redan har uppehållstillstånd och dit de inte vågar återvända på grund av att de utsatts för våld och hot där. Av de 154 palestinierna är 54 barn under femton år, varav en är född här i Sverige. Många av barnen har levt hela sina liv på flykt, och det är barnen som Sameh Ayesh är mest orolig för.

– De har tvingats växa upp fort eftersom de har sett så mycket som barn inte ska behöva se. Men i Sverige har barnen börjat leka och känna sig trygga, säger han.

Ett av barnen är elvaåriga Nermin Ayesh, Samehs brorsdotter.

– Jag är rädd att de dödar oss om vi åker tillbaka till Italien, säger hon.

Om Nermin är kvar efter sommarlovet ska hon börja i skolan i Munkedal.

– Jag hoppas att jag får stanna här och gå i skolan och sen universitetet och bli advokat. Hur ska jag kunna bli advokat om jag inte får gå i skolan? säger Nermin Ayesh.

Lisa Mattsson
lisa.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista