Utredning av förskingringen vid Uddevallahem klar idag

Idag presenteras den extern utredning av Uddevallahem som skall ge svar på frågan Vilket ansvar hade VD Sture Enqqvist och styrelsen för att 30 miljoner kunde förskingas under nio år utan att det upptäcktes.
Utredningen har gjorts av göteborgsadvokaten Rickard Ström. Han säger till Sveriges Radio Väst att han också har granskat Föreningssparbankens roll.

Den 16 juni dömdes den 45-årige förre ekonomen på Uddevallahem till fem och ett halvt års fängelse för att förskingrat nästan 30 miljoner kronor av stiftelsens och boföreningen Kurveröds pengar, pengar som han sagt sig ha lagt till största delen på lyxprostituerade.
I januari i år uppdagades det att 13 miljoner kronor förskingrats, men beloppet svällde och i mars stod det klart att det handlade om 28,4 miljoner kronor.
På en presskonferens den 18 mars meddelade ekonomichefen Knut Kleve att han avgår.
Cleve fick två årslöner i avgångsvederlag. Men Uddevallahems VD Sture Engqvist valde att sitta kvar i avvaktan på utredningen.
Det är den utredningen som nu är klar. Göteborgsadvokaten Rickard Ström har utrett vilket ansvar som Sture Enqvist, styrelsen och eventuellt andra personer inom Uddevallahem har haft för att förskingringen kunde pågå i nio år innnan den upptäcktes. Ström fick sitt uppdrag redan i slutet av mars men avvaktade brottsuredningen och domen mot förskingraren innan han inledde sitt arbete. Men advokat Ström säger till Sverges Radio Väst att han också har granskat Föreningssparbankens roll -och när det gäller banken beslöt ju åklagaren helt nyligen att inleda en förundersökning. En majoritet i Uddevallahems styrelse övervägde i våras att kräva Engqvists avgång, men backade när de inte fick de båda socialdemokraterna i styrelsen med sig. Men också styrelsen har ifrågsatts. I våras ville Uddevallahems revisorer inte ge ledamöterna ansvarsfrihet för 2003 -revisorerna ville avvakta den externa utredningen först.
Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista