Man och kvinna ojämställda inom jord- och skogsbruk

Det konstateras i en utredning, som presenteras för jordbruksministern idag.

Lantbrukarkvinnor tjänar bara 84 procent av männens löner inom jordbruket. Och det är vanligt att kvinnorna inte tar ut någon lön alls i lantbruksföretaget, vilket minskar deras sjukpenning och pension.
Det som uppfattas som manligt arbete anses vara viktigare och värderas högre än det som anses kvinnligt.

Däremot är intresset för att jobba med jord- och skogsbruk är stort bland kvinnor. Hela 60 procent av eleverna vid Lantbruksuniversiteten är - kvinnor. Men många tvingas ändå att söka arbete utanför lantbruken för att kunna försörja sig.

Glädjande nog har andelen kvinnliga skogsägare ökat - 37 procent är kvinnor. Och andelen kvinnliga jägmästarstudenter är cirka 30 procent.
Men, trots det har kvinnorna svårt att göra sig hörda inom näringslivet. Därför att skogsbolagen är dåliga på att anställa kvinnor och deras löner halkar efter. Samtidigt visar utredningen att det kan ändras framöver, då man befarar att det blir brist på arbetskraft inom skogsbruket. Då måste fler kvinnor rekryteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".