"Ingens fel att svindeln inte upptäcktes?"

Läs Bosse Adrianssons kommentar om utredningen om Uddevallahem

30 miljoner kronor av hyresgästernas pengar i Uddevallahem förskingrades medan den anställde ekonomen satte sprätt på pengarna i de internetbaserade horhusen.
I nio år pågick det -i går kom den externa utredning som många väntat på -och en del fruktat. Men i går var också dagen då Uddevallahems styrelse och VD Sture Engqvist kunde dra en suck av lättnad. De sitter säkert kvar.
Styrelsen har redan uttalat sitt fulla förtroende för Engqvist och det är styrelsen som avgör hans öde. Det finns kritik i utredningen mot både Engqvist och styrelsen, men inte tuffare än att den handlar om att t.ex. attestordningen borde ha uppdaterats. Ingen vårdslöshet av Engqvist, inget åsidosättande av styrelsens skyldighet.
Aningen skarpare är kritiken mot revisorerna, de ”har inte följt upp påpekanden och brister på ett klart och tydligt sätt” och får ”en viss kritik” i utredningen.
Ekonomichefen Knut Cleve får en klapp på axeln i utredningen för ett förtjänstfullt arbete,även om han inte var så hemma på skattefrågor. Men det var ändå Cleve som blev offerlammet. Han fick två årslöner och tog sin hatt och gick.
Men i övrigt:
Det var tydligen ingens fel att en anställd i år efter år kunde förskingra sammanlagt bortåt 30 miljoner kronor utan att någon märkte något. Nu är det upp till Uddevallahems ägare, alltså invånarna i Uddevalla kommun, och Uddevallahems hyresgäster att dra SINA slutsatser.
Kommentar Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista