Majoritet för att göra NÄL till akutsjukhus

Det kommer att bli en klar majoritet för att göra NÄL till ett mer komplett akutsjukhus -delvis på Uddevalla sjukhus bekostnad.
Det visar Sveriges Radio Väst kartläggning som bygger på en rad samtal med olika poltiker i partierna.

De tre regerande partierna socialdemokraterna, centern och folkpartiet har sammanlagt 85 av 149 mandat i regionfullmäktige. För att förslaget skall falla krävs att samtliga andra partier rösta nej plus att elva ledamöter i de tre regerande partierna bryter mot partilinjen och röstar ja.
Moderaterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet med sammanlagt 45mandat säger blankt nej.
Några nejröster finns knappast att hämta bland socialdemokraterna. I fredags ställde sig en enig partigrupp bakom ett ja och en ledamot från norra Bohuslän säger att han är lojal mot partilinjen.
Elving Andersson, centerpartist från Uddevalla, ser ingen risk för splittring i hans grupp, men en annan centerledamot från Bohuslän säger att hjärtat säger nej. Men det blir av allt att döma en klar centermajoritet för ja. Men som någon i gruppen säger: Roland Karlsson är ordförande i beställarnämnden, hans nej kanske smittar av sig.
Karlsson från Lysekil leder det bohuslänska nej-upproret i folkpartiet, men frågan är hur många han får med sig. Det finns bara två nordbuslänningar i folkpartigruppen.
Miljöpartiet har gruppmöte idag, fredag, och det är helt öppet. Och det kan bli ett mjukt ja, eller mjukt nej: Men miljöpartiets linje blir troligen att säga nej till förslaget och föra över frågan om NÄL och Uddevalla till lokala sjukvårdspolitker och sjukvården.
Vänsterpartiet säger nej till tjänstemananförslaget och hoppas få med sig miljöpartiet på ett gemensamt förslag om att låta frågan avgöras lokalt. Det kommer att röstas ner i regionfullmäktie och i slutronden står majoriteten mot den borgerliga oppositionen och då lägger v och mp ner sina röster. Och då kan det sluta så här 82 ja, 48 nej och 19 nedlagda. Det kan bli något fler nej-röster, men inte tillräckligt många för att fälla förslaget.
Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista