Rossana Dinamarca i studion inför utfrågningen. Foto: Adam Kalin/SR Väst
Politik

Distrikten lovordar Dinamarca

Distriktsordförande: "Duktig politiker"
1:41 min

Rossana Dinamarca, som nu kandiderar till Vänsterpartiets partiledarpost, verkar ha stort förtroende ute bland medlemmarna. Det visar en rundringning som P4 Väst gjort.

– Rossana är en väldigt duktig politiker, hon har ju varit vice ordförande i paritet och har många fördelar, hon är ung, hon är tjej och väldigt driven, säger Alexander Lowiejko är distriktsordförande för Vänsterpartiet i Jönköping.

P4 Västs rundringning visar att Rossana Dinamarca utan tvekan är ett respekterat namn inom Vänsterparitet. Hon får idel lovord av distriktsförbundens olika ordföranden, men det kanske inte kommer att räcka ända fram.

De flesta av distrikten säger att man ännu inte vill ställa sig bakom någon kandidat förrän man fattat något internt beslut om saken. Men ska man gå på distriktsordförandenas egna åsikter, så verkar det trots lovorden som att Dinamarca har en bit kvar i popularitet jämfört med framför allt Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson som bland andra distriktsordföranden Lena Andersson i Dalarna vill se som nya partiledare.

– Jag tror att den bästa lösningen för Vänsterpartiet är ett delat ledarskap mellan Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. Rossana är en väldigt duktig tjej som har framtiden för sig, men min personliga åsikt är att hon inte har den politiska bredden än för att bli partiledare.

Det är dock något som Ida Legnemark, ordföranden för Vänsterparitets distrikt i Älvsborg inte håller med om.

– Det är ju det som är så speciellt med Rossana att hon både har en oerhört gedigen erfarenhet av långt arbete i riksdagen och att hon suttit med i partistyrelsens verkställande utskott en längre tid. Så erfarenhetsmässigt tror jag hon är jämnstark med de andra kandidaterna, säger Ida Legnemark.

Anders Abrahamsson
0522-67 00 25

"Det händer något i svenskt politik"

Både Centerpartiet och Vänsterpartiet letar just nu efter en ny partiledare, och för ovanlighetens skull är det flera som räcker upp handen. Det händer något i svensk politik, kommenterar Bosse Adriansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".