Foto: Scanpix
Saab

Saablönerna kan frysa inne

1:41 min

Om Kronofogden fryser Saabs bankkonton kan det leda till att de anställda inte får sin lön. För inom de närmaste tio dagarna kommer nämligen runt 10 miljoner kronor gå till utmätning – om Saab inte betalar.

– Vi hoppas att vi kan föra en dialog med Saab innan dess. Men i normalt fallet är det så att de pengarna är föremål för utmätning så svaret är att vi teoretiskt sett kan utmäta de pengarna om det finns på kontot innan dess. Vi betalar inte ut lönerna till de anställda av de pengarna, säger Hans Ryberg, enhetschef för verkställighetsavdelningen på Kronofogden i Uddevalla.

Trots beskeden från Kronofogden räknar Per Bränneby, ordförande för fackklubben Sveriges Ingenjörer på Saab med att lönen kommer i augusti som den ska:

– Vi har inte fått något annat besked, så vi räknar med det, säger per Bränneby.

Utmätning mot Saab började i dag, men det handlar idag bara om små summor i sammanhang. Runt 370 000 kronor. Det är två skulder till bolagen Kongsberg Automotive och Infotiv som nu har gått till indrivning.

Men under den kommande veckan ökar summan till betydligt mer – 10 miljoner kronor. Och om cirka 2,5 vecka går en av Saabs skulder till IAC-skulden på 30 miljoner till utmätning. Om Saab inte hittar pengarna illa kvickt.

Utmätningsprocessen har redan startat och enligt Hans Ryberg på Kronofogden kan det ta runt en vecka innan de vet hur mycket pengar som finns på Saabs konto och därefter kan de tillgångarna frysas.

Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning kommenterar läget för det krisdrabbade bilföretaget:

– Vi har full koll över situationen. Vi har en dialog med Kronofogden och kommer göra det bästa vi kan med situationen. Men detaljerna kan vi inte kommentera.

Saabägarens aktievärde har sjunkit

#text=4650513# Automobiles har skjunkit idag efter att det blivit känt att Saab inte lyckats betala fordringar hos Kronofogden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista